Scroll naar boven

Overlijden van een dierbare

Het verliezen van een dierbare kan een grote impact hebben. Het dringt door in uw leven: uw werk en relaties met anderen. Rouw is niet alleen verdriet. Allerlei gevoelens zijn mogelijk, zoals angst, boosheid, schuldgevoel, verwarring, maar soms ook opluchting.


Impact

U kunt anders reageren dan u gewend bent. Misschien heeft u het gevoel ‘gek’ te worden. Rouwen kost veel energie. Door het verdriet kunt u heel vermoeid zijn, slecht slapen of last hebben van concentratieproblemen. Uw lichaam kan reageren met hyperventilatie, hartkloppingen en pijn. Neem de tijd en ruimte voor uw gevoelens.

Vallen en opstaan

Later volgt een periode waarin u de verandering probeert te aanvaarden. Dit gaat met vallen en opstaan. U maakt voorzichtig weer plannen voor de toekomst. U pakt bijvoorbeeld (weer) een hobby of studie op, legt nieuwe contacten of u gaat verhuizen. Er zijn dagen waarop u heel erg met het verlies bezig bent, maar ook tijden waarin de emoties op afstand blijven.

Praten

Het is belangrijk om te kunnen praten over het gebeurde en om steun te ervaren. Niet iedereen kan of wil hiervoor terecht bij familie, vrienden of kennissen. Je merkt dat mensen om u heen niet de juiste steun of adviezen kunnen geven of u wilt anderen misschien niet belasten. Heeft u een groot verlies te verwerken en lukt het niet om hier over heen te komen? Er zijn in Enschede verschillende voorzieningen en activiteiten die u verder kunnen helpen. Kijk hiervoor eens in de digitale Wijkwijzer:

[zoekbalk]

Komt u er niet uit?

Heeft u in de Wijkwijzer niet gevonden wat u nodig heeft? Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Zoekt u ondersteuning in uw wijk?

Heeft u een vraag of zoekt u ondersteuning in uw wijk? Er zijn veel activiteiten en voorzieningen In Enschede die u kunnen helpen. Deze kunt u vinden in de digitale Wijkwijzer. Ook kunt u uw vraag stellen bij het Wijkwijzer inlooppunt in uw buurt.

Contact

Wijkteams Enschede

Tel: 053 - 481 79 00
E-mail: info@wijkteamsenschede.nl

  • maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 16.00 uur.

  • Voor noodgevallen is Wijkteams Enschede ook telefonisch bereikbaar van 16.00 - 17.00 uur.
    Buiten kantooruren en in geval van crisis: 0800-2000 (via Veilig Thuis Twente)