Scroll naar boven

Ingrijpende gebeurtenis

Wanneer u geconfronteerd wordt met een schokkende gebeurtenis kan dit uw leven op zijn kop zetten. Het (plotseling) overlijden van een naaste, een stukgelopen huwelijk, een misdrijf of een verkeersongeluk zijn gebeurtenissen die heftige lichamelijke en emotionele reacties kunnen oproepen. Dat is begrijpelijk: de veiligheid die vanzelfsprekend leek, blijkt ineens verdwenen te zijn. Het normale ritme van uw leven wordt van het ene op het andere moment ingrijpend verstoord.


Problemen in dagelijks leven

Na een ingrijpende gebeurtenis kunt u problemen ervaren in het dagelijks leven. Durft u niet meer in de auto te stappen na een verkeersongeluk? Is er bij u ingebroken waardoor u niet meer alleen thuis durft te zijn? Het ene probleem leidt soms tot stress en oververmoeidheid waardoor u ook andere problemen krijgt. U krijgt bijvoorbeeld ruzie met anderen doordat u sneller geïrriteerd bent of u hebt moeite om u te concentreren op uw werk.

Herkennen klachten

Herken uw klachten zoals:
 • spanning, moeite met slapen en hoofdpijn;
 • gevoel van onveiligheid, zoals angst om de dader tegen te komen of weer die auto in te stappen;
 • emotionele reacties, zoals nachtmerries, irritaties en plotselinge huilbuien;
 • gevoelens van schuld en schaamte;
 • concentratieproblemen en vergeetachtigheid;
 • last hebben van nare herinneringen;
 • vermijden van tijdelijk situaties (bijvoorbeeld de plaats van het ongeval) of afleiding zoeken door bijvoorbeeld extra hard te gaan werken.

Stressreacties

Stressreacties zijn in eerste instantie normale reacties op een abnormale gebeurtenis. Maakt u zich na de gebeurtenis zorgen over uw reactie of blijft de gebeurtenis uw leven op een negatieve manier beïnvloeden? Het is belangrijk dat u steun ervaart en dat u kunt praten over datgene wat u hebt meegemaakt. Dit geeft u weer zelfvertrouwen en grip op uw leven. Er zijn in Enschede verschillende voorzieningen en activiteiten die u hierbij kunnen helpen. Kijk hiervoor eens in de digitale Wijkwijzer:

[zoekbalk]

Komt u er niet uit?

Heeft u in de Wijkwijzer niet gevonden wat u nodig heeft? Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Zoekt u ondersteuning in uw wijk?

Heeft u een vraag of zoekt u ondersteuning in uw wijk? Er zijn veel activiteiten en voorzieningen In Enschede die u kunnen helpen. Deze kunt u vinden in de digitale Wijkwijzer. Ook kunt u uw vraag stellen bij het Wijkwijzer inlooppunt in uw buurt.

Contact

Wijkteams Enschede

Tel: 053 - 481 79 00
E-mail: info@wijkteamsenschede.nl

 • maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 16.00 uur.

 • Voor noodgevallen is Wijkteams Enschede ook telefonisch bereikbaar van 16.00 - 17.00 uur.
  Buiten kantooruren en in geval van crisis: 0800-2000 (via Veilig Thuis Twente)