Scroll naar boven

Psychisch geweld

Psychisch geweld wordt vaak niet herkend. U wordt immers niet geslagen. En ruzies komen bovendien overal voor. Er zijn echter grote verschillen tussen psychisch geweld en een gewone ruzie.


Ongelijkwaardige relatie

Het belangrijkste verschil is dat uw relatie ongelijkwaardig is. Uw partner is dominant of autoritair. De volgende signalen wijzen op psychisch geweld:
 • schelden, vernederen, treiteren
 • regelmatig horen dat je niets waard bent, niets kunt
 • bedreigingen
 • alledaagse dingen niet zelf kunnen beslissen
 • je steeds afvragen ‘wat vindt mijn partner hiervan’
 • geen beschikking over eigen geld
 • weinig contacten met familie en vrienden
 • gevoelens van onzekerheid, angst en minderwaardigheid

Ernstige vorm van huiselijk geweld in Enschede

Psychisch geweld is een ernstige vorm van huiselijk geweld. Het komt voor in alle lagen van de bevolking en leidt tot lichamelijke en psychische klachten. Het sluipt langzaam in uw relatie. Psychisch geweld begint met jaloezie, kleine vernederingen en bedreigingen, en gaat van kwaad tot erger. Het geweld wordt steeds ernstiger. U raakt geïsoleerd en wordt afhankelijker van de dader.

Praat over psychisch geweld

Angst, schaamte, schuldgevoelens en het geïsoleerd zijn van vrienden en familie, maken het moeilijk om hulp te zoeken. Psychisch geweld stopt niet vanzelf. Erover praten is een eerste stap in de richting van een oplossing. Als dat onmogelijk is in uw directe omgeving is het verstandig om professionele hulp te zoeken. De wijkteams van Enschede praten met u over uw problemen met betrekking tot psychisch geweld. Wij staan tevens voor u klaar bij huiselijk geweld in Enschede.

Hulp bij psychisch geweld in Enschede

Psychisch geweld komt overal in Nederland voor. Voor hulp bij psychisch geweld in Enschede kunt u terecht bij de wijkteams. Een medewerker van het wijkteam gaat met u in gesprek, zodat u uw verhaal kwijt kunt. Vervolgens maken jullie samen een plan met als doel te zorgen voor uw veiligheid en te voorkomen dat het psychisch geweld verergert.

Neem contact met ons op voor meer informatie en advies of om een afspraak te maken.

Zoekt u ondersteuning in uw wijk?

Heeft u een vraag of zoekt u ondersteuning in uw wijk? Er zijn veel activiteiten en voorzieningen In Enschede die u kunnen helpen. Deze kunt u vinden in de digitale Wijkwijzer. Ook kunt u uw vraag stellen bij het Wijkwijzer inlooppunt in uw buurt.

Contact

Wijkteams Enschede

Tel: 053 - 481 79 00
E-mail: info@wijkteamsenschede.nl

 • maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 16.00 uur.

 • Voor noodgevallen is Wijkteams Enschede ook telefonisch bereikbaar van 16.00 - 17.00 uur.
  Buiten kantooruren en in geval van crisis: 0800-2000 (via Veilig Thuis Twente)