Scroll naar boven
KIES helpt basisschoolkinderen van gescheiden ouders 
Veelgestelde vragen Stel (anoniem) uw vraag online Noodnummer bij crisis Vind uw wijkteam

Vragen over ...

Bekijk hier alle thema's

KIES helpt basisschoolkinderen van gescheiden ouders 

Een echtscheiding is heftig en verdrietig. Kinderen kunnen veel last hebben van de scheiding van hun ouders. Voor alle basisschoolkinderen van gescheiden ouders is er het KIES-programma. KIES geeft kinderen een veilige plek waar ze kunnen praten over hun ervaringen. Zo kunnen kinderen de scheiding verwerken. Sinds 2016 wordt het KIES-programma gefinancierd door de gemeente Enschede. Vanuit Wijkteams Enschede zijn er verschillende KIES-coaches actief. Tanja Kroep is KIES-coach en geeft de KIES-training op scholen.

Waarom is KIES belangrijk voor kinderen?

Tanja: "Voor kinderen is het vaak erg moeilijk om over hun ervaringen en emoties te praten. Bij KIES maken we gebruik van verschillende oefeningen en spelletjes die dit gemakkelijker maken. Van tevoren hebben beide ouders toestemming gegeven. Dit is heel belangrijk voor kinderen omdat ze dan weten dat het van papa en mama mag om over hun gevoel te praten. De kinderen vinden het fijn om te mogen zeggen wat ze willen. En ze herkennen zich in de verhalen van de andere kinderen. Zo voelen ze zich minder alleen in hun ervaringen. Door KIES worden kinderen sterker zodat ze beter om kunnen gaan met de scheiding van hun ouders."

Tanja, waarom ben jij KIES-coach geworden?

"Ik zie dat de kinderen lucht en ruimte krijgen als ze hun eigen verhaal mogen vertellen. Ze delen hun verhaal met andere kinderen. Het is hun eigen verhaal en dat mag er zijn. Het programma geeft kinderen het gevoel gezien en gehoord te worden. En ze kunnen dan weer verder, op eigen kracht en met zelfvertrouwen. Ik vind dat elke keer weer mooi, inspirerend en motiverend om te zien."

Wat maakt KIES zo bijzonder en belangrijk?

"De training wordt gegeven op school, onder schooltijd. Het duurt maar een uur en in totaal zijn er acht trainingen. KIES is zo een onderdeel van het normale leven van een kind. Er zijn geen praktische bezwaren van brengen en halen. Dit is namelijk vaak lastig voor een kind van gescheiden ouders; welke ouder doet wat? Het programma is voor ieder kind van 4 tot en met 12 jaar. Voor de onderbouw is de training iets anders dan voor kinderen uit de bovenbouw. Het komt soms voor dat een kind KIES opnieuw volgt als het wat ouder is, omdat het dan in een andere fase zit."

Krijgen alle kinderen in Enschede de KIES-training?

"Nee, er zijn scholen die het programma nog niet aanbieden. Het zou geweldig zijn als alle kinderen van gescheiden ouders KIES kunnen volgen. Als er ouders zijn die graag de training voor hun kind willen hebben, dan kunnen ze naar de intern begeleider op school gaan. Zij zijn goed op de hoogte van het programma."

Meer informatie

Neem voor meer informatie over het programma contact met ons op. 

Zoekt u ondersteuning in uw wijk?

Heeft u een vraag of zoekt u ondersteuning in uw wijk? Er zijn veel activiteiten en voorzieningen In Enschede die u kunnen helpen. Deze kunt u vinden in de digitale Wijkwijzer. Ook kunt u uw vraag stellen bij het Wijkwijzer inlooppunt in uw buurt.

Contact

Wijkteams Enschede

Tel: 053 - 481 79 00
E-mail: info@wijkteamsenschede.nl

  • maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 16.00 uur.

  • Voor noodgevallen is Wijkteams Enschede ook telefonisch bereikbaar van 16.00 - 17.00 uur.
    Buiten kantooruren en in geval van crisis: 0800-2000 (via Veilig Thuis Twente)