Scroll naar boven
Anderen helpen geeft Isabella* ‘heerlijk gevoel’
Veelgestelde vragen Stel (anoniem) uw vraag online Noodnummer bij crisis Vind uw wijkteam

Vragen over ...

Bekijk hier alle thema's

Anderen helpen geeft Isabella* ‘heerlijk gevoel’

Met hulp van de Stadsbank heeft Isabella* (55) haar leven weer op orde. Geen aanmaningen en deurwaarders meer. Als vrijwilliger geeft ze Nederlandse les en helpt ze mensen met het invullen van formulieren. “Ik ben heel blij met mijn vrijwilligerswerk, het is een heerlijk gevoel om andere mensen te helpen.’’

Isabella is van oorsprong Arubaanse. Sinds 2006 woont ze in Nederland. Ze heeft een zoon van vier. ‘’In Aruba heb ik bijna dertig jaar gewerkt, meestal op de financiële administratie. Dat was echt mijn ding, echt leuk werk. Hier kon ik nergens een baan vinden. Negen maanden nadat ik hier woonde kreeg ik mijn eerste uitkering want al mijn spaargeld was op. Ik had in Aruba een woning, werk, et cetera. Dat riep hier de vraag op van ‘waarom zouden wij je een uitkering moeten geven?’.

Ze zijn alles nagegaan. De schuld kwam doordat ik zonder werk zat en zonder uitkering. Ik woonde eerst bij familie, want zonder uitkering krijg je geen woning van de corporatie.’’ Om mee te kunnen doen met een re-integratie traject bij de DCW, moest Isabella kinderopvangtoeslag aanvragen. “Toen ik de kinderopvangtoeslag moest stopzetten, heb ik deze bewust door laten lopen. Bij ontvangst van mijn eerste uitkering heb ik het stopgezet. Ik moest dit doen om te overleven. Ik heb een jong kindje dat ook moet eten en naar school gaat. Voor het te veel ontvangen bedrag heb ik een betalingsregeling getroffen. Na het integratietraject kreeg ik een baan bij de gemeente. Dat was voor vier maanden. Ik moest weg wegens bezuinigingen. Weer zat ik thuis zonder werk.’’

Baan met uitkering

Met behoud van uitkering kreeg Isabella een baan in Zwolle. “In eerste instantie voor drie maanden met behoud van uitkering. Later was het de bedoeling dat ik een contract voor zes maanden zou krijgen. De werkgever wilde dat echter niet. Maar ze wilden wel dat ik nog zes maanden zou blijven werken zónder betaling. Dus nog eens zes maanden met behoud van uitkering. Ik zei direct nee en de gemeente ook. Want dit was duidelijk misbruik. Toen zat ik weer thuis zonder baan’’. 

Meer lezen?

Lees het gehele interview met Isabella

Zoekt u ondersteuning in uw wijk?
In Enschede zijn er meer dan 500 vrij toegankelijke activiteiten en voorzieningen die u daarbij kunnen helpen. Voor een overzicht kunt u terecht bij de Wijkwijzer. De wijkwijzer helpt u bij het vinden van een passend antwoord. U kunt de Wijkwijzer digitaal vinden via www.wijkteamsenschede.nl/wijkwijzer of u kunt langskomen bij de Wijkwijzer inlooppunten. Deze inlooppunten worden dit jaar stapsgewijs ingericht in de stadsdelen, waarin inwoners en welzijnswerkers samenwerken.

Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de wijkteams.

Zoekt u ondersteuning in uw wijk?

Heeft u een vraag of zoekt u ondersteuning in uw wijk? Er zijn veel activiteiten en voorzieningen In Enschede die u kunnen helpen. Deze kunt u vinden in de digitale Wijkwijzer. Ook kunt u uw vraag stellen bij het Wijkwijzer inlooppunt in uw buurt.

Contact

Wijkteams Enschede

Tel: 053 - 481 79 00
E-mail: info@wijkteamsenschede.nl

  • maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 16.00 uur.

  • Voor noodgevallen is Wijkteams Enschede ook telefonisch bereikbaar van 16.00 - 17.00 uur.
    Buiten kantooruren en in geval van crisis: 0800-2000 (via Veilig Thuis Twente)