WoonStAP is het samenkomen van zorg en wonen in Enschede waarbij alle problematiek en risico’s rondom problemen met huisvesting worden besproken, zonder dat de woningzoekende hierop veroordeeld wordt. Een unieke manier van samenwerking tussen de Enschedese woningcorporaties, de gemeente Enschede en de maatschappelijke opvang.
Waar problemen met huisvesting in het verleden het onmogelijk maakten te huren, wordt nu gezocht naar de oorzaken van de huisvestigingsproblematiek. WoonStAP zoekt samen met de woningzoekende, de zorgaanbieder en de woonconsulent naar de oorzaken, waarbij het niet alleen gaat om een huurschuld, overlast of bijvoorbeeld hennepteelt, maar vooral om de aanpak van de onderliggende oorzaak. Deze analyse vormt de basis van het plan van aanpak en er kunnen passende middelen ingezet worden om terugval te voorkomen.
WoonStAP monitort de gemaakte afspraken die als voorwaarde worden gesteld bij het aangaan van een huurcontract en middels een clausule zijn vastgelegd. Dit bevordert het duurzaam wonen. Daarnaast versterkt het de samenwerking tussen de hulpverlener en de woonconsulent.
De werkwijze van WoonStAP
Om voor WoonStAP in aanmerking te komen dienst de hulpverlener een volledig ingevuld en ondertekend aanmeldformulier in. In het wekelijks overleg wordt de aanmelding besproken en wordt de woningzoekende – behorende tot de doelgroep – uitgenodigd voor een intakegesprek.
Na het intakegesprek wordt gekeken of en zo ja, hoe de woningzoekende bemiddelbaar kan worden gesteld. Hierbij zijn meerdere mogelijkheden:
Wanneer WoonStAP de cliënt (nog) niet bemiddelbaar stelt omdat de woningzoekende er nog niet aan toe is om weer zelfstandig te wonen, wordt een behandelplan opgesteld met voorwaarden. Wanneer hieraan is voldaan kan de woonbelemmering alsnog worden opgeheven.
Tijdens de periode dat de woningzoekende huurt met een WoonStAP-clausule monitort WoonStAP het wonen door middel van evaluatiegesprekken. Deze werkwijze draagt ertoe bij dat terugval in het oude leefpatroon tot een minimum wordt beperkt en de inwoner een nieuwe start kan maken.